Regional utveckling Mat- och Livsmedel Gotland
Kategori
Allmän information
Telefon: +46 498 26 90 06
Hemsida: www.gotland.se/97120
Anhängare: 304
Recensioner
Facebook -blogg
Vad händer i människokroppen när vi enbart äter växtbaserat? Ny forskning visar på olika scenarier. (Själv tycker jag lite-av-varje-modellen är bäst.)
En julspaning från etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström
Ekologisk produktion går i linje med Sveriges livsmedelsstrategi och Gotlands regionala strategi. Nu finns det möjlighet att söka till fördjupningskurs (delvis digital) via SLU. Spana in!
På Gotland har vi ett livsmedel som har ursprungsskyddsbeteckning i hela EU, Hånnlamb. Markeringen SUB innebär att produkten är garanterat producerad och beredd på en begränsad geografisk plats. Nu har även Vänerlöjrom fått godkänt av EU-kommissionen. Vad blir nästa gotländska produkt?
Intressant - det småskaliga blir kommersiellt och livsstilsentreprenörer befolkar landsbygderna. Är småskalig volym kanske både en lösning och effekt av kluster och samarbeten? Läs mer om just detta som SLU, UU och KTH forskar om!
Visste du att honung stärker immunförsvaret i allmänhet och hos oss som bor inom en mils radie från bikuporna i synnerhet? Snacka om ekosystem! Ibland glömmer vi bort att människan är en del av naturens systemuppbyggnad. Speciellt när vi inte ger tillbaka det vi tar ut.
Norge har e u världens flesta elfordonsanvändare. I vårt västra grannland är ett elfordon billigare än ett med förbränningsmotor. Hur tog de sig dit? Jo, statliga subventioner och - popgruppen A-Ha (för er som minns och ännu kan vakna upp mitt i natten och sjunga Taaake on meeee). Allt fler börjar använda eldrivna lantbruksmaskiner där omställningen har finansierats via programmet Klimatklivet. Har du tips på en bra influencer?