Belmond Hiram Bingham

Belmond Hiram Bingham är ett lyxtåg som gör dagsturer från storstaden Cuszco sydöstra Peru till den beröma förcolumbiansk bergsstaden Machu Picchu. Tåget har fått sitt namn efter historikern Hiram Bingham III som började studera Machu Picchu efter att några lokala bönder upptäckt ruinerna år 1911. Belmond Hiram Bingham ägs av Belmond Ltd, ett brittiskt företag som inriktar sig på att arrangera lyxig tåg- och båtresor. Vi rekommenderar att du även försöker planera in att åka Andean Explorer med Perurail på samma resa om du far till peru. Båda tågen erbjuder fantastiska vyer.

Att resa med Belmond Hiram Bingham

Tåget Belmon Hiram Bingham avgår från tågstationen Poroy som ligger cirka 20 minuters färd nordväst om Cuscos innerstad. Ändstation är Aguas Calientes, som är så nära man kan komma Machu Picchu med tåg. Under en betyande del av resan föjer rälsen floden Urubamba.

inuti-belmond-hiram-binghamBelmond Hiram Bingham är ett tåg för dagsresor, så här finns inte några sovkupéer. Istället består tåget av restaurangvagnar, köksvagn, bar och observationsdäck så att passagerarna ska kunna njuta av den spektakulära utsikten. Totalt finns plats för 84 passagerare.

Tågvagnarna är inredda som gamla klassiska Pullmans från 1920-talet, med exklusiva träpaneler och vackra mässingsdetaljer.

Man äter brunch på vägen till Machu Picchu och middag på vägen hem. En stor del av menyn består av lokala råvaror och den är inspirerad av peruansk matkultur. Ölen är peruansk Cusqueña och de viner som serveras är peruanska, chilenska och argentinska. Ombord finns givetvis möjlighet att avnjuta en klassisk pisco sour.

Busstransfer, guide och inträde till Machu Picchu ingår i tågbiljetten, liksom afternoon tea på Belmond Sanctuary Lodge.

Tidtabell

I skrivande stund gäller följande ungefärliga tidtabell. Kontakta alltid Belmond för aktuell information.

Kl 09:05 Belmond Hiram Bingham avgår från tågstationen Poroy
Kl 12:25 Ankomst till tågstationen Aguas Calientes, varifrån resan fortsätter med buss till Machu Picchu
Kl 13:00 Guidad tur i Machu Picchus
Kl 16:00 Afternoon tea på Belmond Sanctuary Lodge
Kl 16:45 Busstransfer till tågstationen Aguas Calientes
Kl 17:50 Belmond Hiram Bingham avgår från tågstationen Aguas Calientes
Kl 21:15 Belmond Hiram Bingham anländer till tågstationen Poroy

Boka hela tåget?

Istället för att köpa enskilda biljetter finns möjlighet att om man så önskar hyra hela tåget för ett privat sällskap. Då kan man också skräddarsy upplevelsen mer, till exempel vad gäller vilken mat och dryck som ska serveras.

Mer information

Cuzco

Staden Cuzco ligger på 3 400 meters höjd i Anderna, nära Urubambadalen, och har ungefär 435 000 invånare. Cuzco var inkarikets huvudstad fram till den spanska erövringen. Cuzco togs upp på UNESCO:s världsarvslista redan år 1983 och tar idag emot kring två miljoner besökare varje år. Perus konstitution anger Cuzco som Perus historiska huvudstad.

Inkafolkets heliga dal

Under sin väg från Poroy till Machu Picchu far Belmond Hiram Bingham genom Urubambadalen, även känd som inkafolkets heliga dal. Inkafolket själva kallade den för Vilcamayo.

Urumbadalen har bildats av floden Urumba, en flod som på språket aymara heter Willkanuta (solens hus) och på quechua heter Willkamayu (helig flod). Floden och den kringliggande dalen var en viktig bas för inkariket och här har flera stora arkeologiska undersökningr genomförts. Inkafolket började med storskalig odling av majs i Vilcamayo kring år 1400 med hjälp av majssorter som tagits fram i Moray, cirka fem mil nordväst om Cuzco.

Under färden genom dalen passerar Belmond Hiram Bingham genom Ollantaytambo, som var hem åt inkakejsaren Pachacuti. Under den spanska invasionen var Ollantaytambo bas för motståndet mot spanjorerna. Idag är Ollantaytambo ett populärt turistmål och en vanlig startpunkt för besökare som vill vandra inkaleden.